Ari ja Satu pellolla

Maalta, rakkaudella

Ensin se tuntui pitkän historian tuomalta, vähän epämiellyttävältä velvollisuudelta. Sitten jostain pilkahti ajatus, että jos sittenkin. Vuosien varrella siihen on kasvanut ylpeys ja into. Sellainen on Haaralan tilan 19. isäntäparin matka maanviljelijäksi – puhtaan kotimaisen luomuruuan tuottajaksi.

Ei meistä kumpikaan alun perin ajatellut tulevaisuuttaan maanviljelijänä, vaikka maatilan lapsia molemmat olimmekin. Sehän oli sellainen laskevan auringon ala. Hirveästi töitä, surkealla liksalla ja aina tulee joko rankkasateet tai käristyskupolit, jotka vievät sadon. Taisipa rouva uhota lukion jälkeen Helsinkiin muuttaessaan: ”Maalle en takaisin tule, enkä koskaan mene maanviljelijän kanssa naimisiin”. Vähänpä tiesi tuolloin.

Molemmille meistä löytyikin ammatit aivan toisilta aloilta ja paikkakunnilta, ja niiden parissa suhahti vuosi jos toinenkin. Yhdet pitkäksi venähtäneet sokkotreffit kuitenkin muuttivat kaiken eikä mennyt aikaakaan, kun kuului kysymys: kuka jatkaa tiloja? Vapaaehtoisia ei ollut jonoksi asti.

Kun asettuu sukupolvenvaihdoksien jälkeen maanviljelijän mutaisiin saappaisiin ja lähtee kehittämään tilaa kohti nykyajan vaatimuksia palkkatöiden ohella, tietää tehneensä töitä. Jossain siellä ruuhkavuosien ryskeessä syntyi kuitenkin se kipinä, jossa velvollisuudesta tilanpitoon kasvoi jotain suurempaa. Onni olikin maaseudulla, siinä käden ulottuvilla. Vaikka väsymys toisinaan painoi, kun töitä painettiin palkkatöiden ohessa, kasvoi jostain kova halu kehittyä, kyseenalaistaa vanhat, kokeilla rohkeasti uutta ja yrittää parhaansa. Sillä tiellä olemme edelleen, ja niistä tarinoista syntyy myös Haaralan tilan somekanavien sisältö.

Me rakastamme maaseutua. Emme muuttaisi täältä mistään hinnasta pois. Olemme ylpeitä juuristamme, siitä että saamme viljellä näitä maita, joissa esi-isämme ovat jo vuosisatoja peltoja viljelleet. Olemme ylpeitä siitä, että työmme tuloksena suomalaiset voivat kaupassa valita kotimaisia elintarvikkeita ja valmistaa perheelleen ruokapöytään puhdasta ruokaa. Etuoikeutettujakin, koska lapsemme ovat saaneet kasvaa maalla oppien arvostamaan luontoa ja maaseudulla ahkeroivia ihmisiä.

Me haluamme tuoda maaseudun äänen kaikkien kuuluville. Täällä asuu huikeita tyyppejä, jotka tekevät rautaisella ammattitaidolla asioita joita rakastavat. Täällä on potentiaalia vaikka mihin, kunhan uskotaan itseemme ja kokeillaan rohkeasti hullujakin juttuja. Kuten nyt vaikka amerikkalaisten työvaatteiden verkkokauppaa ja myymälää keskellä suomalaista maaseutua. Me täällä Haaralassa olemme ylpeästi maalta. Ole sinäkin!

Vastaa